Οστεοπόρωση στην εγκυμοσύνη

Η οστεοπόρωση αποτελεί τη συχνότερη διαταραχή του μεταβολισμού των οστών και χαρακτηρίζεται από μείωση της δύναμης και της μηχανικής αντοχής των οστών με αποτέλεσμα να εκδηλώνοται κατάγματα με ήπιους τραυματισμούς. Η οστεοπόρωση αφορά κυρίως τις ηλικιωμένες γυναίκες λόγω της έλλειψης της προστατευτικής δράση των οιστρογόνων, ωστόσο μπορεί να αφορά και τους άνδρες ή σπανιότερα το νεανικό πληθυσμό.
Αν και ασύνηθες φαινόμενο οστεοπορωτικά κατάγματα ή εκδηλώσεις πόνου σχετιζόμενες με χαμηλή οστική πυκνότητα εκδηλώνονται σε νέες γυναίκες κατά την περίοδο της κύησης ή της γαλουχίας. Εμφανίζεται συνήθως κατά το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό, συχνότερα κατά την 1η κύηση, είναι κατάσταση προσωρινή, αναστρέψιμη και συνήθως δεν επαναλαμβάνεται σε μελλοντική εγκυμοσύνη.

Πού οφείλεται; 

Η ακριβής αιτία του φαινομένου και η επίδραση της κύησης στον οστικό μεταβολισμό παραμένουν αδιευκρίνιστα, μιας και οι συνήθεις ποσοτικές μέθοδοι απεικόνισης της οστικής μάζας έχουν σημαντικούς περιορισμούς κατά την περίοδο της κύησης με αποτέλεσμα οι έρευνες να εστιάζουν κυρίως στην περιοδο της λοχείας ή γαλουχίας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η περίοδος της κύησης και του θηλασμού συνδέεται με μείωση της οστικής μάζας κατά 5%, ωστόσο η οστικη πυκνότητα επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα 6-12 μήνες μετά τον απογαλακτισμό.
Ως σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου θεωρούνται:
Προυπάρχουσες παθήσεις όπως είναι η χαμηλή κορυφαία οστική πυκνότητα ή β΄παθής οστεοπόρωση (π.χ. χρηση κορτιζόνης, ηπαρίνης)
Χαμηλή ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου ή ένδεια βιταμίνης D
Αυξημένη συχνότητα οικογενειακού ιστορικού οστεοπόρωσης, πιθανόν να επισημαίνει γενετική συνιστώσα της εκδήλωσης

Πώς μπορεί να διαγνωστεί; 

Συνηθέστερη εκδήλωση αποτελεί ο σοβαρός και παρατεταμένος πόνος στη μέση ή την πλάτη με απώλεια ύψους και εικόνα κύφωσης λόγω παραμορφώσεων των σπονδύλων. Ο πόνος στη μέση είναι συχνή εκδήλωση στην εγκυμοσύνη και μπορεί να αποδοθεί σε κούραση ή λόγω του αυξημένου σωματικού βάρους, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα οστεοπορωτικών σπονδυλικών καταγμάτων από απλές καθημερινές κινήσεις όπως το σκύψιμο. Στις περισσότερες γυναίκες υποχωρεί αυτόματα μέσα στους επόμενους μήνες μετά τον τοκετό, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να επιμένει για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. 

Η διάγνωση της μείωσης οστικής μάζας κατά την εγκυμοσύνη είναι δύσκολο να εκτιμηθεί κατά τα αρχικά στάδια και συνήθως αναγνωρίζεται κατά την εμφάνιση του κατάγματος χαμηλής βίας. Κύρια διαγνωστική μέθοδος για τη διάγνωση του κατάγματος είναι η μαγνητική τομογραφία μιας και το σπινθηρογράφημα ή ο συμβατικός ακτινολογικός έλεγχος αντενδείκνυται λόγω της χορηγούμενης ακτινοβολίας.

Υπάρχει θεραπεία; 

Είναι σημαντικό πως ακόμη και σε γυναίκες που εκδηλώνονται οστεοπορωτικά κατάγματα κατά την κύηση ή τη γαλουχία, η οστική πυκνότητα αυξάνεται σε σημαντικό βαθμό τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό ή το απογαλακτισμό αντίστοιχα, επισημαίνοντας τον αναστρέψιμο χαρακτήρα του φαινομένου. Όσον αφορά τη θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών αυτών επί του παρόντος παραμένει ασαφής. Κατά την περίοδο της κυοφορίας η χορήγηση σκευασμάτων ασβεστίου δε φαίνεται να μετριάζει την απώλεια οστού, εκτός από τις περιπτώσεις σημαντικής έλλειψης, ενώ η αντιοστεοπορωτική φαρμακευτική αγωγή αντενδείκνυται, οπότε η θεραπευτική επιλογή περιλαμβάνει μόνο χορήγηση βιταμίνης D. Όσον αφορά την περίοδο της γαλουχίας η διακοπή της θεωρείται ότι βελτιώνει σημαντικά τον οστικό μεταβολισμό, ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις συστήνεται αντιοστεοπορωτική φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον, σε επώδυνες παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης χορηγούνται ειδικοί κηδεμόνες, ενώ σπάνια σε οξέα σπονδυλικά κατάγματα έχει ένδειξη η κυφοπλαστική ή σπονδυλοπλαστική για την άμεση ανακούφιση της ασθενούς από τον πόνο. 

Συμπερασματικά, η εμφάνιση οστεοπόρωσης κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ένα σπάνιο πρόβλημα, άγνωστης αιτιολογίας χωρίς ακόμη και σήμερα να μπορεί να προσδιοριστεί ποιές γυναίκες θα απειληθούν. Επιπλέον, απαιτείται υψηλός βαθμός κλινικής υποψίας από τον θεράποντα ιατρό για την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και την άμεση έναρξη της κατάλληλης θεραπευτική αγωγής για τη γρήγορη σταθεροποίηση της οστικής πυκνότητας και τη μείωση του κινδύνου για μελλοντικά κατάγματα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Shopping Basket

Our Team

Κωνσταντίνος Ράπτης

Ο Ράπτης Κωνσταντίνος είναι Ορθοπαιδικός, Στρατιωτικός Ιατρός και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιμελητής της 2ης Ορθοπαιδικής κλινικής του νοσοκομείου Υγεία.

Πραγματοποίησε στη Γαλλία τη μετεκπαίδευσή του στη Χειρουργική του Ώμου στο εξειδικευμένο κέντρο Paris Shoulder Unit, όπου είχε την τιμή να εργαστεί δίπλα στον διεθνούς φήμης Χειρουργό Prof. Philippe Valenti. Επίσης συνέχισε την εκπαίδευσή του ως clinical fellow σε αναγνωρισμένα κέντρα σε Γερμανία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

demo-attachment-69-circle
867317

Ειδικεύτηκε στην Ορθοπαιδική – Τραυματιολογία στην Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου ΚΑΤ. Ιδιαίτερο αντικείμενο εκπαίδευσής του για διάστημα δύο ετών αποτέλεσε η Χειρουργική Άκρας Χειρός και Μικροχειρουργικής όπου απέκτησε εξειδικευμένη γνώση και κλινική εμπειρία στη Χειρουργική του Άνω άκρου.

Είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κάτοχος του Μεταπτυχιακού Τίτλου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών “Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών” (MSc in Bone Metabolic Disease), ως επίσημη ειδίκευση του αντικειμένου της Oστεοπόρωσης. Είναι κάτοχος των διεθνών πιστοποιήσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών (ACS) στα αντικείμενα της Επείγουσας Ιατρικής και άμεσης αντιμετώπισης πολυτραυματία (ATLS, PHTLS, BLS).

Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα επιστημονικά άρθρα σε υψηλού κύρους επιστημονικά περιοδικά που περιλαμβάνονται στο index medicus. Επίσης έχει πραγματοποιήσει ανακοινώσεις σε μεγάλα εγχώρια και διεθνή συνέδρια. Συμμετέχει ως επιστημονικά διδακτικό προσωπικό στους φοιτητές του Ευρωπαικού Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετέχει ως συντονιστής επιστημονικού προγράμματος ορθοπαιδικής του νοσοκομείου Υγεία και έχει ενεργή παρουσία σε όλο το φάσμα της ερευνητικής δραστηριότητας της 2ης ορθοπαιδικής κλινικής του Υγεία.

Our Team

Κωνσταντίνος Δρετάκης

Ο Δρετάκης Κων/νος είναι Διευθυντής της Β΄Ορθοπαιδικής Κλινικής στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ από το 2017 είναι διεθνής εκπαιδευτής στην ρομποτική ορθοπαιδική από το 2015 με έδρα τις ΗΠΑ και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1998.

Πραγματοποίησε την εξειδίκευσή του στο Bristol Royal Infirmary και το Avon Orthopaedic Centre της Μεγάλης Βρετανίας με κεντρικό αντικείμενο τη Χειρουργική Ισχίου – Γόνατος, έλαβε 2 Εκπαιδευτικές Υποτροφίες από την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ) το 1997 και το 1999 για ανάπτυξη των εξειδικευμένων γνώσεων στην χειρουργική ισχίου και γόνατος ενώ τo 1997 εκπροσώπησε την Ελλάδα μέσω του travelling fellowship σε μεγάλα κέντρα της Ισπανίας.

demo-attachment-69-circle
3020-DRETAKHS

Το 2011 ήταν ο πρώτος Έλληνας ιατρός που εκπαιδεύτηκε και πιστοποιήθηκε στην Ρομποτική Ορθοπαιδική Ισχίου και Γόνατος στις ΗΠΑ. Τα νοσοκομεία στα οποία εκπαιδεύτηκε ήταν το Pines Ridge Naples Florida, το Adventist Hospital Chicago και το Holy Cross Fort Lauderdale Florida. Το 2014 έφερε στην Ελλάδα την Ρομποτική Ορθοπαιδική στο νοσοκομείο Metropolitan. Από το 2015 είναι Διεθνής Εκπαιδευτής Ρομποτικής με έδρα του εκπαιδευτικού έργου τις ΗΠΑ. Το εκπαιδευτικό του έργο αφορά κυρίως εκπαίδευση ιατρών στην Ευρώπη , ενώ επίσης εκπαιδεύει και πιστοποιεί ιατρούς στην Μέση Ανατολή το Ισραήλ την Ρωσία και στις ΗΠΑ. Τον Μάρτιο του 2020 μετέβη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και βοήθησε ενεργά ως χειρουργός στην εκκίνηση της ρομποτικής τεχνολογίας πραγματοποιώντας δεκάδες επεμβάσεις.  Εργάστηκε για διάστημα 10 ετών ως Διευθυντής Ορθοπαιδικός στο Νοσοκομείο Metropolitan, ενώ από το 2017 είναι Διευθυντής της Β΄Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.

Πέραν του κλινικού του έργου έχει δημοσιευμένα πολυάριθμα επιστημονικά άρθρα σε διεθνούς κύρους περιοδικά, έχει συγγράψει Βιβλίο Αθλητικών Κακώσεων το οποίο διανέμεται στους φοιτητές του Πανεπιστήμιου Αθηνών από το 2003 και είναι προσκεκλημένος ομιλητής σε Ορθοπαιδικά συνέδρια στο αντικείμενο της Ρομποτικής Αρθροπλαστικής καταγμάτων ισχίου και οστεοπόρωσης.