Τι είναι η ρήξη του μηνίσκου;
Η ρήξη μηνίσκου είναι ένας συχνός τραυματισμός στο γόνατο και συμβαίνει συνήθως σε νέους ασθενείς κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Σε ασθενείς με ρήξη μηνίσκου εκδηλώνεται πόνος στην πλάγια επιφάνεια του γόνατος που επιδεινώνεται σε βαθύ κάθισμα ή στην κάμψη του γόνατος, οίδημα (πρήξιμο), δυσκαμψία ή αδυναμία πλήρους έκτασης. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει “κλείδωμα”(block) του γόνατος.
Πώς γίνεται η διάγνωση του τραυματισμού;
Η διάγνωση της ρήξης του μηνίσκου γίνεται με την κλινική εξέταση και διάφορες κλινικές δοκιμασίες και επιβεβαιώνεται με μαγνητική τομογραφία όπου αναγνωρίζεται ο ακριβής τύπος της ρήξης, η έκτασή της, συνοδές βλάβες στον αρθρικό χόνδρο ή τους συνδέσμους του γόνατος και καθορίζεται το πρωτόκολλο θεραπείας.
Ποιες είναι οι επιλογές χειρουργικής αντιμετώπισης;
Οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται από έντονα συμπτώματα έχουν ένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης. Η επέμβαση διενεργείται αρθροσκοπικά μέσω 2 μικρών οπών 1 εκ. όπου εισάγονται το αρθροσκόπιο και τα ειδικά μικροεργαλεία.
Κατά το παρελθόν η συνήθης πρακτική ήταν η μηνισκεκτομή, δηλαδή η αφαίρεση του ραγέντος τμήματος μηνίσκου για την ύφεση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιπτώσεις ρήξεως μηνίσκου η σύγχρονη διεθνής βιβλιογραφία προτείνει τη μηνισκοσυρραφή, ώστε να τηρείται ο χρυσός κανόνας της διατήρησης του υγιούς μηνίσκου. Σύγχρονες αρθροσκοπικές τεχνικές επιτρέπουν την συρραφή ρήξεων του έσω και του έξω μηνίσκου με σκοπό την διατήρηση της ανατομίας και κατ’ επέκταση της λειτουργίας του πάσχοντος γόνατος.
Ποιό είναι το πλεονέκτημα της συρραφής έναντι της εκτομής μηνίσκου;
Όλες οι σύγχρονες μελέτες σε αθλητές που υποβλήθηκαν σε αρθροσκοπική συρραφή του μηνίσκου κατέδειξαν το συγκριτικό πλεονέκτημα όσον αφορά τη συχνότητα αλλά και το χρόνο εμφάνισης μετατραυματικής αρθρίτιδας. Επιπλέον, αποκαθίσταται η φυσιολογική ανατομία της περιοχής του γόνατος στοιχείο σημαντικό για την ομαλή κύλιση και τη σταθερότητα της άρθρωσης. Κατά συνέπεια, στους ασθενείς που πληρούν τις προυποθέσεις σκόπιμο είναι να γίνεται συρραφή του μηνίσκου με σκοπό την επούλωση και την διατήρησή του.
Ποιο είναι το πρωτόκολλο μετεγχειρητικής αποκατάστασης;
Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροσκοπική συρραφή μηνίσκου εξέρχονται την ίδια ημέρα από την κλινική με οδηγίες για μερική φόρτιση του σκέλους με βακτηρίες μασχάλης (πατερίτσες) και παυσίπονη αγωγή. Επίσης, τοποθετείται ειδικός κηδεμόνας που περιορίζει την κάμψη του γόνατος για διάστημα 4 εβδομάδων ενώ η παθητική κίνηση επιτρέπεται από την 2η μετεγχειρητική ημέρα. Οι ασθενείς επιστρέφουν πλήρως στις δραστηριότητές τους σε διάστημα 4-6 εβδομάδων, ενώ επιτρέπονται τα αθλήματα επαφής μετά από 2-3 μήνες.