Σύγκριση της αρθροσκοπικής συρραφής έναντι της μηνισκεκτομής σε ρήξεις μηνίσκου στο γόνατο


Τι είναι η ρήξη του μηνίσκου;

Η ρήξη μηνίσκου είναι ένας συχνός τραυματισμός στο γόνατο και συμβαίνει συνήθως σε νέους ασθενείς κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Σε ασθενείς με ρήξη μηνίσκου εκδηλώνεται πόνος στην πλάγια επιφάνεια του γόνατος που επιδεινώνεται σε βαθύ κάθισμα ή στην κάμψη του γόνατος, οίδημα (πρήξιμο), δυσκαμψία ή αδυναμία πλήρους έκτασης. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει “κλείδωμα”(block) του γόνατος.

Πώς γίνεται η διάγνωση του τραυματισμού;

Η διάγνωση της ρήξης του μηνίσκου γίνεται με την κλινική εξέταση και διάφορες κλινικές δοκιμασίες και επιβεβαιώνεται με μαγνητική τομογραφία όπου αναγνωρίζεται ο ακριβής τύπος της ρήξης, η έκτασή της, συνοδές βλάβες στον αρθρικό χόνδρο ή τους συνδέσμους του γόνατος και καθορίζεται το πρωτόκολλο θεραπείας.

Ποιες είναι οι επιλογές χειρουργικής αντιμετώπισης;

Οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται από έντονα συμπτώματα έχουν ένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης. Η επέμβαση διενεργείται αρθροσκοπικά μέσω 2 μικρών οπών 1 εκ. όπου εισάγονται το αρθροσκόπιο και τα ειδικά μικροεργαλεία.
Κατά το παρελθόν η συνήθης πρακτική ήταν η μηνισκεκτομή, δηλαδή η αφαίρεση του ραγέντος τμήματος μηνίσκου για την ύφεση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιπτώσεις ρήξεως μηνίσκου η σύγχρονη διεθνής βιβλιογραφία προτείνει τη μηνισκοσυρραφή, ώστε να τηρείται ο χρυσός κανόνας της διατήρησης του υγιούς μηνίσκου. Σύγχρονες αρθροσκοπικές τεχνικές επιτρέπουν την συρραφή ρήξεων του έσω και του έξω μηνίσκου με σκοπό την διατήρηση της ανατομίας και κατ’ επέκταση της λειτουργίας του πάσχοντος γόνατος.

Ποιό είναι το πλεονέκτημα της συρραφής έναντι της εκτομής μηνίσκου;

Όλες οι σύγχρονες μελέτες σε αθλητές που υποβλήθηκαν σε αρθροσκοπική συρραφή του μηνίσκου κατέδειξαν το συγκριτικό πλεονέκτημα όσον αφορά τη συχνότητα αλλά και το χρόνο εμφάνισης μετατραυματικής αρθρίτιδας. Επιπλέον, αποκαθίσταται η φυσιολογική ανατομία της περιοχής του γόνατος στοιχείο σημαντικό για την ομαλή κύλιση και τη σταθερότητα της άρθρωσης. Κατά συνέπεια, στους ασθενείς που πληρούν τις προυποθέσεις σκόπιμο είναι να γίνεται συρραφή του μηνίσκου με σκοπό την επούλωση και την διατήρησή του.

Ποιο είναι το πρωτόκολλο μετεγχειρητικής αποκατάστασης;

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροσκοπική συρραφή μηνίσκου εξέρχονται την ίδια ημέρα από την κλινική με οδηγίες για μερική φόρτιση του σκέλους με βακτηρίες μασχάλης (πατερίτσες) και παυσίπονη αγωγή. Επίσης, τοποθετείται ειδικός κηδεμόνας που περιορίζει την κάμψη του γόνατος για διάστημα 4 εβδομάδων ενώ η παθητική κίνηση επιτρέπεται από την 2η μετεγχειρητική ημέρα. Οι ασθενείς επιστρέφουν πλήρως στις δραστηριότητές τους σε διάστημα 4-6 εβδομάδων, ενώ επιτρέπονται τα αθλήματα επαφής μετά από 2-3 μήνες.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Shopping Basket

Our Team

Κωνσταντίνος Ράπτης

Ο Ράπτης Κωνσταντίνος είναι Ορθοπαιδικός, Στρατιωτικός Ιατρός και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιμελητής της 2ης Ορθοπαιδικής κλινικής του νοσοκομείου Υγεία.

Πραγματοποίησε στη Γαλλία τη μετεκπαίδευσή του στη Χειρουργική του Ώμου στο εξειδικευμένο κέντρο Paris Shoulder Unit, όπου είχε την τιμή να εργαστεί δίπλα στον διεθνούς φήμης Χειρουργό Prof. Philippe Valenti. Επίσης συνέχισε την εκπαίδευσή του ως clinical fellow σε αναγνωρισμένα κέντρα σε Γερμανία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

demo-attachment-69-circle
867317

Ειδικεύτηκε στην Ορθοπαιδική – Τραυματιολογία στην Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου ΚΑΤ. Ιδιαίτερο αντικείμενο εκπαίδευσής του για διάστημα δύο ετών αποτέλεσε η Χειρουργική Άκρας Χειρός και Μικροχειρουργικής όπου απέκτησε εξειδικευμένη γνώση και κλινική εμπειρία στη Χειρουργική του Άνω άκρου.

Είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κάτοχος του Μεταπτυχιακού Τίτλου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών “Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών” (MSc in Bone Metabolic Disease), ως επίσημη ειδίκευση του αντικειμένου της Oστεοπόρωσης. Είναι κάτοχος των διεθνών πιστοποιήσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών (ACS) στα αντικείμενα της Επείγουσας Ιατρικής και άμεσης αντιμετώπισης πολυτραυματία (ATLS, PHTLS, BLS).

Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα επιστημονικά άρθρα σε υψηλού κύρους επιστημονικά περιοδικά που περιλαμβάνονται στο index medicus. Επίσης έχει πραγματοποιήσει ανακοινώσεις σε μεγάλα εγχώρια και διεθνή συνέδρια. Συμμετέχει ως επιστημονικά διδακτικό προσωπικό στους φοιτητές του Ευρωπαικού Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετέχει ως συντονιστής επιστημονικού προγράμματος ορθοπαιδικής του νοσοκομείου Υγεία και έχει ενεργή παρουσία σε όλο το φάσμα της ερευνητικής δραστηριότητας της 2ης ορθοπαιδικής κλινικής του Υγεία.

Our Team

Κωνσταντίνος Δρετάκης

Ο Δρετάκης Κων/νος είναι Διευθυντής της Β΄Ορθοπαιδικής Κλινικής στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ από το 2017 είναι διεθνής εκπαιδευτής στην ρομποτική ορθοπαιδική από το 2015 με έδρα τις ΗΠΑ και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1998.

Πραγματοποίησε την εξειδίκευσή του στο Bristol Royal Infirmary και το Avon Orthopaedic Centre της Μεγάλης Βρετανίας με κεντρικό αντικείμενο τη Χειρουργική Ισχίου – Γόνατος, έλαβε 2 Εκπαιδευτικές Υποτροφίες από την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ) το 1997 και το 1999 για ανάπτυξη των εξειδικευμένων γνώσεων στην χειρουργική ισχίου και γόνατος ενώ τo 1997 εκπροσώπησε την Ελλάδα μέσω του travelling fellowship σε μεγάλα κέντρα της Ισπανίας.

demo-attachment-69-circle
3020-DRETAKHS

Το 2011 ήταν ο πρώτος Έλληνας ιατρός που εκπαιδεύτηκε και πιστοποιήθηκε στην Ρομποτική Ορθοπαιδική Ισχίου και Γόνατος στις ΗΠΑ. Τα νοσοκομεία στα οποία εκπαιδεύτηκε ήταν το Pines Ridge Naples Florida, το Adventist Hospital Chicago και το Holy Cross Fort Lauderdale Florida. Το 2014 έφερε στην Ελλάδα την Ρομποτική Ορθοπαιδική στο νοσοκομείο Metropolitan. Από το 2015 είναι Διεθνής Εκπαιδευτής Ρομποτικής με έδρα του εκπαιδευτικού έργου τις ΗΠΑ. Το εκπαιδευτικό του έργο αφορά κυρίως εκπαίδευση ιατρών στην Ευρώπη , ενώ επίσης εκπαιδεύει και πιστοποιεί ιατρούς στην Μέση Ανατολή το Ισραήλ την Ρωσία και στις ΗΠΑ. Τον Μάρτιο του 2020 μετέβη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και βοήθησε ενεργά ως χειρουργός στην εκκίνηση της ρομποτικής τεχνολογίας πραγματοποιώντας δεκάδες επεμβάσεις.  Εργάστηκε για διάστημα 10 ετών ως Διευθυντής Ορθοπαιδικός στο Νοσοκομείο Metropolitan, ενώ από το 2017 είναι Διευθυντής της Β΄Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.

Πέραν του κλινικού του έργου έχει δημοσιευμένα πολυάριθμα επιστημονικά άρθρα σε διεθνούς κύρους περιοδικά, έχει συγγράψει Βιβλίο Αθλητικών Κακώσεων το οποίο διανέμεται στους φοιτητές του Πανεπιστήμιου Αθηνών από το 2003 και είναι προσκεκλημένος ομιλητής σε Ορθοπαιδικά συνέδρια στο αντικείμενο της Ρομποτικής Αρθροπλαστικής καταγμάτων ισχίου και οστεοπόρωσης.